Hypotheekvormen

hypotheek zwolle hypotheekvormenWil je als starter recht hebben op hypotheekrenteaftrek? Je kunt dan kiezen uit twee hypotheekvormen. Een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Over de hele looptijd gezien is de annuïteitenhypotheek wat duurder. De annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek worden beiden ook wel een startershypotheek genoemd. Dat komt omdat je als starter (als je dus voor het eerst een woning koopt) de rente alleen kunt aftrekken van je inkomstenbelasting als je een van deze hypotheekvormen kiest. Dat heeft de overheid zo bepaald.

Wat is de beste hypotheekvorm?

Een combinatie van beide vormen is ook mogelijk. Je wensen en mogelijkheden bepalen hoofdzakelijk welke hypotheekvorm het best voor jou van toepassing is.

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat alleen uit rente. Gedurende de looptijd van de aflossingsvrije hypotheek los je niets af. Aan het einde van de looptijd los je de hele aflossingsvrije hypotheek in één keer af.

Lees verder »

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat uit aflossing en rente. De verhouding tussen deze delen verandert gedurende de looptijd. In het begin los je weinig af en betaal je veel rente. Aan het einde van de looptijd los je veel af en betaal je minder rente.

Lees verder »

Lineaire Hypotheek

Bij de lineaire hypotheek los je elke maand een gelijk deel van de oorspronkelijke lening af. Daarnaast betaal je nog rente over de openstaande schuld. De aflossing is iedere maand hetzelfde, terwijl de rentelasten elke maand dalen. Is de looptijd van de lening bijvoorbeeld dertig jaar (360 maanden), dan los je maandelijks 1/360e deel van de hypotheekschuld af. Hierdoor daalt de hypotheekschuld in een rechte lijn (lineair), net als de rentelasten. De hypotheek is gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd.

Lees verder »