Hypotheekvoorwaarden waar je aan moet voldoen

Een grote stap, het kopen van je eerste huis. Het wordt waarschijnlijk de grootste aankoop tot nu toe in je leven. Het zoeken en bekijken van je toekomstige woning is het leukste deel, maar er komt ook een hoop rompslomp bij kijken. De financiering rond krijgen bijvoorbeeld. Daar ga ik je bij helpen. Wat zijn de belangrijkste hypotheekvoorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je droomhuis van jou is.

 

Waar moet je allemaal rekening mee houden voordat het huis écht van jou is?

Vragen voor starters die bij het bepalen van de maximale hypotheek aan bod komen:

  • kan ik een hypotheek krijgen op mijn eigen (vaste) inkomen.
  • kan ik financiële hulp verwachten van (groot) ouders of familie.
  • wat zijn de mogelijkheden van een starterslening.
  • welke hypotheekvorm past het best: een annuïteiten of een lineaire hypotheek of een combinatie.

Ben je zelfstandig ondernemer (zzp’er) dan gelden er nog weer andere regels voor het verkrijgen van een hypotheek. Geldversterkers willen zo min mogelijk risico lopen, daarom wordt onder meer gekeken naar:

  • de duur van het zelfstandig ondernemerschap. Vereiste is dat je minstens een jaar zelfstandig een onderneming hebt.
  • de hoogte van de hypotheek is maximaal 100% van de marktwaarde van het huis dat je wilt kopen. Hou daar rekening mee, mocht je verbouwplannen hebben.
  • heb je al een hypotheek lopen, dan wordt bij de mogelijkheden gekeken naar de hypotheekvorm die je had op de 31-12-2012.

Specifieke voorwaarden

Er gelden ook specifieke hypotheekvoorwaarden voor het verstrekken van een lening in het geval je net in loondienst bent of geen vaste aanstelling hebt. Bijvoorbeeld wanneer je een vast dienstverband tegemoet kunt zien, maar nog in je proeftijd zit; bij een jaarcontract zonder intentieverklaring; bij een flexibele arbeidsovereenkomst als een nul-uren contract of op uitzendbasis.

In deze gevallen wordt gelet op:

  • het gemiddeld inkomen van de laatste 3 jaar, met als maximum inkomen dat van het laatste jaar. Is je huidige inkomen lager, dan geldt dit inkomen als maatstaf voor je maximale hypotheek.
  • ook dan geldt dat de hoogte van de hypotheek maximaal 100% is van de marktwaarde van het huis dat je op het oog hebt.

Hypotheekvoorwaarden voor doorstromers

Wat als je al een hypotheek hebt en je wilt een andere woning kopen? Ben je een ‘doorstromer’ dan gelden er een aantal andere voorwaarden. Vragen die spelen zijn bijvoorbeeld:

  • ik heb een aflossingsvrije hypotheek, moet ik nu ook gaan aflossen?
  • mijn huis staat onderwater, kan ik nog wel een ander huis kopen?
  • kan ik mijn bestaande levensverzekering meenemen naar een nieuwe hypotheek?

Een bestaande aflossingsvrije hypotheek, mag je onder voorwaarden meenemen naar een nieuwe woning. De wetgever heeft hiervoor een overgangsrecht gemaakt. Als je bij verkoop van je woning een restschuld overhoudt, mag je deze onder voorwaarden (beperkt) meenemen naar een nieuwe woning. Er zijn een aantal banken die hiervoor mogelijkheden hebben ontwikkeld. Ook voor bestaande levensverzekeringen, zoals spaar- en beleggingsverzekeringen heeft de wetgever een overgangsrecht ontwikkeld. Of jouw hypotheek aan deze voorwaarden voldoet, willen wij graag samen met je bekijken.