Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een type hypotheek waarbij je elke maand hetzelfde bedrag betaalt, dat bestaat uit aflossing en rente.

 

In het begin los je weinig af en betaal je veel rente, maar aan het einde van de looptijd los je veel af en betaal je minder rente. Hierdoor blijven je maandlasten gelijk, ook al verandert de verhouding tussen aflossing en rente. Dit betekent dat de schuld in het begin langzaam daalt. Na vijf jaar zal ongeveer 8% van de lening zijn afgelost. Inflatie zorgt er vaak voor dat de netto lasten op de lange termijn toch dalen.

 

Dus, elke maand betaal je hetzelfde bedrag, maar in het begin los je minder af en betaal je meer rente. Later los je meer af en betaal je minder rente. Op deze manier weet je zeker dat je aan het einde van de looptijd de hele hypotheek hebt afgelost.

 

Voordelen van de annuïteitenhypotheek:

  • Je weet zeker dat de gehele hypotheek aan het einde van de looptijd is afgelost.
  • Je betaalt over de gehele looptijd minder rente dan bij andere hypotheekvormen.
  • Voor starters is het vaak een aantrekkelijke optie omdat de netto maandlasten in het begin lager zijn dan bij andere hypotheekvormen.
  • De hypotheekrente is meestal aftrekbaar van de belasting

Nadelen van de annuïteitenhypotheek:

  • Het aflossen tijdens de looptijd van een annuïteitenhypotheek kan ook een nadeel zijn, omdat je minder kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek mogelijkheden;
  • Omdat je in de eerste jaren van de looptijd van de annuïteitenhypotheek relatief veel rente betaalt en weinig aflost, duurt het aflossen en vermogensopbouw langer dan bij bepaalde andere hypotheekvormen;
  • Doordat er maandelijks steeds minder hypotheekrente kan worden afgetrokken van de belasting, worden de netto maandlasten van de annuïteitenhypotheek gedurende de looptijd steeds hoger.