Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat uit aflossing en rente. De verhouding tussen deze delen verandert gedurende de looptijd. In het begin los je weinig af en betaal je veel rente. Aan het einde van de looptijd los je veel af en betaal je minder rente.

 

Aflossing

Deze manier van aflossen heeft tot gevolg dat de schuld in het begin maar langzaam daalt. Bij een looptijd van 30 jaar en een rente van 5%, is na 5 jaar slechts 8% van de lening afgelost. Na 10 jaar is dit 18,7% en halverwege de looptijd 32%.

Omdat de rente fiscaal aftrekbaar is, maar de aflossing niet, nemen de netto lasten elk maand toe. Omdat er op lange termijn over het algemeen sprake is van inflatie, is dit geen probleem. Bij een hypotheekrente van 5% is een inflatie van iets meer dan 1,08% al voldoende om de netto lasten reëel te laten dalen.

De hypotheek is gegarandeerd afgelost aan het einde van de looptijd.

 

Voordelen van de annuïteitenhypotheek:

  • Bij een annuïteitenhypotheek is zeker dat aan het einde van de looptijd de gehele hypotheek is afgelost;
  • Omdat je bij een annuïteitenhypotheek direct begint met aflossen neemt de hypotheekschuld tijdens de looptijd van de hypotheek af en betaalt je over de gehele looptijd minder rente dan bij andere hypotheekvormen waarbij de hypotheeklening gedurende de looptijd in stand blijft;
  • Zeker voor starters is een annuïteitenhypotheek een aantrekkelijke optie, omdat de netto maandlasten in het begin van de looptijd lager zijn dan bij een andere hypotheekvorm.
  • Ook startende kopers hebben sinds 1 januari 2013 met de annuiteitenhypotheek recht op hypotheekrenteaftrek. Dit in tegenstelling tot veel anderen hypotheekvormen.

 

Nadelen van de annuïteitenhypotheek:

  • Het aflossen tijdens de looptijd van een annuïteitenhypotheek kan ook een nadeel zijn, omdat je minder kunt profiteren van de hypotheekrenteaftrek mogelijkheden;
  • Omdat je in de eerste jaren van de looptijd van de annuïteitenhypotheek relatief veel rente betaalt en weinig aflost, duurt het aflossen en vermogensopbouw langer dan bij bepaalde andere hypotheekvormen;
  • Doordat er maandelijks steeds minder hypotheekrente kan worden afgetrokken bij de Inkomsten Belasting, worden de netto maandlasten van de annuïteitenhypotheek gedurende de looptijd steeds hoger.