Maximale hypotheek

Je maximale hypotheek berekenen

Er zijn veel verschillende factoren van invloed op het bepalen van je maximale hypotheek. Daardoor is niet snel en eenvoudig aan te geven wat je maximale hypotheek zal worden. Om deze reden zijn er op deze website ook geen rekentools te vinden om een algemene berekening te maken. Wil je serieus inzicht in de mogelijkheden voor je maximale hypotheek, neem dan contact op.

Zekerheid

Banken willen zekerheid bij het verstrekken van een hypotheek en risico’s zoveel mogelijk vermijden. Om die reden is de waarde van je toekomstige woning en de zekerheid op inkomen van belang. Er wordt onder meer gekeken naar:

  • de hoogte van het (gezamenlijk) inkomen.
  • de marktwaarde van de woning. Tot maximaal 100% van deze waarde wordt aan hypotheek verstrekt.
  • de rentevaste  periode en het rentepercentage dat gaat gelden voor de hypotheek.
  • looptijd van de hypotheek
  • financiële verplichtingen als een consumptief krediet, persoonlijke lening of studieschuld kunnen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de maximale hypotheek.
  • in hoeverre je de hypotheekrente kunt blijven aftrekken van de belastingen die je moet betalen.
  • voor hoeveel je gaat verbouwen en hoeveel de woning daardoor meer waard wordt.

Je maximale hypotheek is ook afhankelijk van de hypotheekrente die de geldverstrekker vraagt. Deze verschilt. Daarom kan je maximale hypotheek bij iedere geldverstrekker anders zijn.

TIP! Er zijn mogelijkheden om meer te lenen dan 100% van de marktwaarde van de woning. Denk hierbij aan een restschuld op een vorige woning, het oversluiten van je hypotheek om maandlasten te besparen en energiebesparende maatregelen bij een verbouwing. Of dit mogelijk is en hoe hoog de lening dan mag zijn, hangt af van je persoonlijke situatie. Informeer naar jouw mogelijkheden.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperk je met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning.

De voordelen daarvan zijn:

  • Meer zekerheid voor de bank, waardoor je een lagere rente betaalt. Dit rentevoordeel kan oplopen tot meer dan 1% per jaar.
  • Ontstaan er betalingsproblemen, dan geeft de NHG meer zekerheid

Valt je hypotheek onder de NHG dan voldoet deze aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zo weet je zeker dat je nooit teveel leent en je naast je maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen.

De NHG biedt een vangnet als je je hypotheek niet meer kunt betalen. Deze kunnen bijvoorbeeld ontstaan wanneer je gaat scheiden of arbeidsongeschikt of werkloos raakt.