Maximale hypotheek

 

Er zijn talloze factoren die meespelen bij het vaststellen van je maximale hypotheek. Hierdoor is het niet eenvoudig om snel en simpel een exact bedrag te noemen dat je kunt lenen. Op onze website zijn dan ook geen rekeninstrumenten beschikbaar om een ruwe schatting te maken van je maximale hypotheek. Als je een gedegen inzicht wilt hebben in de mogelijkheden van jouw maximale hypotheek, neem dan contact.

Zekerheid

Banken willen zekerheid bij het verstrekken van een hypotheek en risico’s zoveel mogelijk vermijden. Om die reden is de waarde van je toekomstige woning en de zekerheid op inkomen van belang. Er wordt onder meer gekeken naar:

  • de hoogte van het (gezamenlijk) inkomen.
  • de marktwaarde van de woning. Tot maximaal 100% van deze waarde wordt aan hypotheek verstrekt.
  • de rentevaste  periode en het rentepercentage dat gaat gelden voor de hypotheek.
  • looptijd van de hypotheek
  • financiële verplichtingen als een consumptief krediet, persoonlijke lening of studieschuld kunnen een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de maximale hypotheek.
  • in hoeverre je de hypotheekrente kunt blijven aftrekken van de belastingen die je moet betalen.
  • voor hoeveel je gaat verbouwen en hoeveel de woning daardoor meer waard wordt.

De hoogte van jouw maximale hypotheek is tevens afhankelijk van de hypotheekrente die wordt gevraagd door de geldverstrekker. Aangezien deze rente per geldverstrekker kan verschillen, kan jouw maximale hypotheek bij elke geldverstrekker anders uitvallen.

 

De verantwoorde maximale hypotheek hangt af van je persoonlijke situatie. Informeer naar jouw mogelijkheden.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperk je met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning.

 

De voordelen daarvan zijn:

 

  • De bank heeft meer zekerheid en biedt daarom een lagere rente aan, het voordeel kan oplopen tot ca. 1% per jaar.
  • Ontstaan er betalingsproblemen, dan geeft NHG meer zekerheid dat je niet verder in de problemen komt.

Valt je hypotheek onder NHG dan voldoet deze aan de normen voor verantwoord lenen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Zo weet je zeker dat je nooit teveel leent en je naast je maandelijkse woonlasten voldoende geld overhoudt voor andere uitgaven, zoals boodschappen, verzekeringen en sparen.

 

NHG biedt een vangnet als je je hypotheek niet meer kunt betalen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer je gaat scheiden of arbeidsongeschikt of werkloos raakt.