Aflossingsvrije hypotheek

Maandlasten

Een aflossingsvrije hypotheek is een type hypotheek waarbij je gedurende de looptijd alleen rente betaalt en niets aflost. Hierdoor zijn je maandlasten relatief laag, maar loop je wel een risico op een restschuld aan het einde van de looptijd. Sinds 2013 is de hypotheekrente van een aflossingsvrije hypotheek niet meer fiscaal aftrekbaar. Dit geldt alleen voor nieuwe aflossingsvrije hypotheken die zijn gesloten vanaf 2013.

Maximaal 50%

Bij een aflossingsvrije hypotheek bouw je geen kapitaal op en lost dus niets af. Daarom mag de aflossingsvrije hypotheek vaak niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van je woning om de risico’s te beperken. Als je meer geld nodig hebt, moet je naast de aflossingsvrije hypotheek ook een hypotheek afsluiten waarbij je wel aflost of kapitaal opbouwt. Dit hangt af van je persoonlijke situatie.

Bestaande aflossingsvrije hypotheek

Als je voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten, mag je deze wel meenemen naar een andere geldgever. De maximale hoogte van de aflossingsvrije hypotheek verschilt per geldverstrekker. Houd er wel rekening mee dat het recht op hypotheekrenteaftrek uiterlijk na 30 jaar vervalt, waardoor je maandlasten aanzienlijk kunnen stijgen. Bovendien kan het feit dat je niets aflost, bijvoorbeeld bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding, ertoe leiden dat je de woning moet verkopen.