Aflossingsvrije hypotheek

Maandlasten

De aflossingsvrije hypotheek levert gedurende de looptijd relatief de laagste maandlasten op. Dat geldt echter alleen voor aflossingsvrije hypotheken afgesloten vóór 2013, voor aflossingsvrije hypotheken afgesloten na 2013 geldt dat de hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar is.

Het recht op hypotheekrenteaftrek vervalt altijd uiterlijk na 30 jaar, hierdoor kunnen je maandlasten aanzienlijk stijgen.Kenmerkend voor de aflossingsvrije hypotheek is dat je geen kapitaal opbouwt en niets aflost. Bij de aflossingsvrije hypotheek is er dus aan grote kans op een restschuld. Als je werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden, kan dat ertoe leiden dat je de eigen woning moet verkopen.

Maximaal 50%

Om de risico’s te beperken, mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan 50% van de marktwaarde van je woning. Heb je een hogere hypotheek nodig, dan moet je naast de aflossingsvrije hypotheek een hypotheek afsluiten waarbij je wel aflost of kapitaal opbouwt. Welke mogelijkheden hiervoor zijn, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je vóór 2013 een hogere aflossingsvrije hypotheek hebt dan 50% van de marktwaarde, mag je de hogere aflossingsvrije hypotheek wel oversluiten naar een andere geldgever. Voorwaarde is dat je niet verhuist. De maximale hoogte van de aflossingsvrije hypotheek is per geldverstrekker verschillen.